אתם חייבים להתנסות בסדנת ה storytelling שלנו.
סדנה מעוררת חושים, תובנות, מגבשת וחוויתית ותורמת לצמיחה של הצוות לאורך זמן.
מהי סדנת storytelling ?
הסיפור הוא כלי התקשורת הבסיסי ביותר של האדם. בעזרתו כל אדם יכול לבטא את עצמו, לספר על חייו, לפרש את עולמו, ולהנחיל ערכים לדורות הבאים. הסיפור העממי כולל את מעשיות (FAIRYTALES), אגדות (LEGENDS), סיפורי עם (FOLKTALES) משלים, מיתולוגיות, פתגמים, ובדיחות העוברים על פי רוב בעל פה, בקרב עם או קבוצה אתנית. כיום ניתן למצוא את מרבית הסיפורים העממיים גם בספרים. בתרבות שלנו אפשר להוסיף את סיפורי התורה, האגדה, סיפורים חסידיים, צ'יזבטים, סיפורי עליה וסיפורי פלמ"ח, אגדות אורבאניות, ועוד.
העבודה עם סיפורים היא תהליך יצירתי, ויש בה אלמנט של משחק – הן עבור המנחה והן עבור המשתתפים. היא מאפשרת לחשוף את עולמו של המספר ולהעמיק את ההבנה לגבי תפישת המציאות הסובייקטיבית שלו. מהות העבודה עם הסיפור היא הצבת התנסות מסוימת, חדשה ועכשווית, באור של התנסות אחרת, מוכרת יותר, וכך להרחיב את היכולת לדבר על ההתנסות העכשווית ולהבין אותה.
מטרות הסדנה:
- הסיפור ככלי להעברת מסרים- בסדנה כל משתתף יקבל כלים שיוכל להשתמש בהם כדי להעביר מסרים ולסחוף אחריו אחרים, לדעת להעביר את המשמעות שאנשים מחפשים לעשייה, להוביל אותם למוטיבציה ורצון עז להיות שותפים למטרה משותפת. הכשרת מנהלים להשתמש בסיפור האישי ובסיפורי הצלחה ככלי בעבודתם.
- הסיפור ככלי לתחקירים. סיפורי הצלחה ו/או סיפורי שווא מסופרים בארגון וקובעים את הנחות היסוד לפעילות. בסדנה זו ניתנים כלים להרהר ולערער על הסיפורים האלו, לתחקר אותם, להבין את העוצמה וההשפעה שלהם על הערכים והעשייה היומיומית , ליצור סיפורים חדשים שיובילו להנחות יסוד חדשות ולמטרות חדשות, להוביל שינוי.
- הסיפור ככלי לדימוי העצמי- הסיפור מפתח לחשיבה חיובית ומהווה אסטרטגיה למיפוי היכולות החזקות של המספר, תפיסת העצמי כגיבור של חיי, לקיחת אחריות אישית אמונה בערך העצמי, הכרת היכולות והכוחות שלי, ומוטיבציה ללמידה ולהתפתחות אישית.
- הסיפור ככלי להקשבה- הסיפור דורש גם יכולות הקשבה של אלו השומעים את הסיפור, פתוחים לקבל וללמוד דברים חדשים, מפתחים את האינטליגנציה הרגשית ואקלים חיובי תומך בקבוצה
תוכנית הסדנה:
המיקום:
ישנה חשיבות רבה לתפאורה אליה מגיעה הקבוצה לסדנת מספרי סיפורים. החווה מספקת את הסביבה הלימודית המושלמת, בחיבור האורגני בין האדם לטבע. בחווה תפגשו את הטבע על גווניו השונים: חורש טבעי, חווה אורגנית הכוללת עצי פרי נשירים וצמחי תבלין, פרגולות גפן ועצי תאנה, דשאים ופינות שקטות להרגיש את הטבע. בסדנת לילה נשב סביב מדורה ונחלק מרק חם ותה במהלך הסדנה למשתתפים, או שנגיע ל"אוהל בדואי" שנתארח והמנחה יהיה מחופש לראש השבט וכד'. המטרה הינה להכניס את הקבוצה לתחושה של אגדה, הימצאות בתוך סיפור.
הפעילות הסדנאית:
הקבוצה עוברת תהליך אסוציאטיבי ומעלה, בעידוד המנחה, סיפורים או משלים עממיים. המנחה מוביל את הצוות אל תוך מפגש מהנה ומרתק, ובתוך כך נוצרת שיחה בין הדמויות, וכן מתנהל רב-שיח של כל המשתתפים עם הדמויות. מתוך משחק התפקידים עולות ומתבהרות תבניות ותפיסות יסוד הקיימות בקרב המשתתפים: המיקוד של הסיפורים נקבע לפי צרכי הקבוצה, ניתן לבחור באחת או יותר ממטרות הסדנה כפי שמפורט לעיל. כמו כן ישנן טכניקות נוספות שהמנחה יכול להשתמש בהם כמו גם יצירת סיפורים חדשים ומומצאים.
בשלב המסכם של הפגישה נדונות תפיסות אלו. על פי רוב, המשתתפים מוצאים את עצמם משוחחים על הסוגיות המעסיקות את הקבוצה והאתגרים העומדים לפני המשתתפים ומתוך בהירות ותובנות חדשות.